Mitä Krapulan Oireet Ovat?

krapula

Edellisessä artikkelissa tutkimme alkoholin vaikutusta kehoomme. Kävimme läpi asioita mitä voisimme oppia siitä taistelussa krapulaa vastaan. Tänään tutkimme tarkemmin krapulaa.

Totesimme alkoholin aiheuttavan keskushermoston lamautumista. Lamautuessa hermostomme pyrkii vastustamaan alkoholin vaikutusta lisäämällä omaa ärtyvyyttään säilyttääkseen toimintakykynsä. Kun alkoholi poistuu kehostamme, on keskushermosto yliärtyneessä tilassa. Alkoholin aiheuttama lamaannus on poistunut. Tilalle tulee krapula.

Krapula on siis humalan jälkitila, epämiellyttävä sellainen.

Kuinka voimakas krapula on, riippuu monesta tekijästä. Voimakuuteen vaikuttaa päihtymyksen vahvuus. Alkoholijuoman laji ei vaikuta ratkaisevasti, mutta asiasta on kuitenkin tehty tutkimuksia joiden mukaan juomalla on hienoinen vaikutus. Juomista harkitessa kannattaa pitää tämä lista mielessä ja tässä järjestyksessä: olut, vodka, gini, valkoviini, viski, rommi, punaviini ja brandy. Ensimmäiset aiheuttavat vähemmän krapulaa ja jälkimmäiset enemmän.

Alkoholijuoman lajia tärkeämpää on nautittu määrä. Mitä enemmän juot sitä pahempi krapula on pätevä yleissääntö. Krapulan tunnetta voi korostaa valvominen ja tupakointi.

Miksi jotkut eivät koskaan kärsi krapulasta?

Alkoholiin reagoiminen on yksilöllistä. Tärkein vaikuttava tekijä on kehon koko eli lihasmassa. Myös geenit voivat vaikuttaa puoleen sekä toiseen. Joidenkin perintötekijöiden on todettu tehostavan alkoholin polttokykyä ja toisten aiheuttavan juojalle lähes välittömät krapulamaiset reaktiot. Näillä ihmisillä alkoholin palamisesta syntyvä asetaldehydi hajoaa hitaasti, mikä johtaa punoitukseen ja huonoon oloon.

Reagointiin vaikuttavat myös juomisen tahti, nautitun nesteen määrä ja ruuan määrä vatsalaukussa. Myös aineenvaihdunnalla on merkitystä.

Krapulan Oireet

Krapulan oireet vastaavat olemukseltaan vieroitustilaa. Ne vaihtelevat lievistä oireista kovempiin ja jopa syvään masennukseen. Varsinkin jatkuva alkoholin käyttö saattaa aiheuttaa masennusta mm. alentamalla aivojen serotoniini- ja dopamiinitasapainoa. Myös moraalisilla tekijöillä on myös oma osuutensa pahan olon kokemisessa.

Tyypillisiä oireita ovat päänsärky, väsymys ja yleinen huono olo. Myös vapina, närästys, hikoilu, lihasheikkous, kalpeus ja jano ovat yleisiä oireita.

Puretaan oireita auki:

– Nestehukka aiheuttaa väsymystä, suun kuivumista, pahoinvointia ja oksentamista.

– Päänsärkyä aiheuttaa muun muassa se, että elimistö pyrkii ottamaan vettä aivoista.

– Runsas juominen ärsyttää vatsan limakalvoja ja rentouttaa alemman ruokatorven lihaksia aiheuttaen närästystä.

– Juominen alentaa verensokeria, mikä voi aiheuttaa heikon olon.

– Alkoholin poistuminen kehosta eli maksan poltettua sen, on keskushermosto yliärsyteenässä tilassa. Se aiheuttaa mm. vapinaa ja yleistä huonoa oloa.

Miten krapulan voi välttää: 3 askeleen strategia.

1. Ennaltaehkäise. Syö ja juo hyvin ennen alkoholin nauttimista. Myös muutenkin virkeänä oleminen auttaa kehoa selviytymään alkoholin tuhoamisesta elimistössä paremmin.

2. Varmistele. Varmistele ja minimoi krapulan vaikutuksia tai syntymistä. Valitse vähän krapulaa aiheuttavia juomia ja juo kohtuudella. Anna kehollesi aikaa polttaa alkoholia ja nauti juomista.

Muista juoda ahkerasti muutakin kuin alkoholia. Juo lasi vettä jokaista alkoholiannosta kohden. Varmista nesteytyksen määrä vielä ennen nukkumaan menoa juomalla runsaasti vettä. Napostele kevyttä pientä ja suolaista.

3. Viimeistele. Anna lopullinen silaus taistelullesi krapulaa vastaan. Nuku pitkään ja anna kehosi levätä. Keskushermoston kovan ylikäymisen jälkeen on hyvä antaa kehon tasata itseään. Levon jälkeen muista jatkaa nesteyttämistä sekä ravinnon nauttimista.

Haukkaa lopuksi happea kevyen ulkoilun merkeissä.

Leave A Response

* Denotes Required Field