Krapulan Aiheuttajat: Mistä Krapula Oikeasti Johtuu

Krapula johtuu keskushermoston yliärsytyksestä. Kun ihminen nauttii alkoholia, se estää aivolisäkkeen antidiureettinen hormonin (ADH) eli vasopressiini-hormonin vapautumisen, mikä johtaa siihen, että vesi kulkee munuaisista suoraan virtsarakkoon, sen sijaan, että se imeytyisi takaisin verenkiertoon. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kusettaa koko ajan: Parhaimmillaan vaikutus voi olla niin suuri, että kuset jopa neljä kertaa enemmän nestettä kuin mitä juot. Jatkuva kuseminen johtaa tietysti siihen, että virtsan mukana elimistöstä katoaa nestettä, tarpeellisia suoloja ja kaliumia. Eli myrkkyä sisään ja hyviä aineita ulos. Win-win.

Ne sankarit jotka eivät juo tarpeeksi illalla vettä, saavat nauttia seuraavana aamuna siitä, että suu on kuiva ja janottaa. Se on merkki nestehukasta. Päänsäryn aiheuttaa esimerkiksi se, että elimistö pyrkii ottamaan vettä aivoista, koska ei sitä oikeen muualtakaan ole saatavissa kun kaikki on edellisenä iltana kustu pois.

Krapula on alkoholin poistumista elimistöstä. Keskushermosto on yliärtyneessä tilassa alkoholin aiheuttaman lamaannuksen (kännin) poistuttua. Krapulassa tämä ilmenee vapinana ja särkynä, josta useimmat meistä on saanut joitain kokemuksia. Krapulan aikana elimistön verensokeri on alhainen, jonka vuoksi krapulapäivänä ei ole järkevää tehdä kuluttavia fyysisiä suorituksia. Paitsi tietysti jos haluaa välttämättä tappaa itsensä.

Jotkut ihmiset voivat olla geneettisesti alttiita krapulalle. Osalla meistä alkoholin palamisesta syntyvä asetaldehydi hajoaa hitaasti, mikä johtaa punoitukseen sekä huonoon oloon. Tämä on hyvin yleistä esimerkiksi aasialaisilla.

“Vaikka tietyssä mielessä syyllinen on tiedossa, krapulan tarkka kaava puuttuu. Aihetodisteet kuitenkin kytkevät humalan ja krapulan tiiviisti yhteen: mitä hurjempi humala, sitä kovempi kanuuna. – Yhteys vahvistaa, että taustalla on selvä mekanismi” sanoo Dosentti Peter Eriksson

Leave A Response

* Denotes Required Field