Nämä Alkoholit Aiheuttavat Vähemmän Krapulaa? (osa 1)

Tässä artikkelissarjassa lähdetään ajatuksesta, jonka mukaan tietyt alkoholijuomat aiheuttavattavat toisia alkoholijuomia vähemmän tai ei lainkaan krapulaa. Olettamus koskee ns. puhtaita ja alkuperäisiä alkoholijuomia. Nämä juomat ovat valmistettu biodynaamisesti tai luomustandardein.

Krapulan aiheuttaa alkoholijuoman valmistuksessa mukaan joutuneet torjunta-aineet, raskasmetallit, lisäaineet ja vierasaineet. Luomu – ja biodynaamisesti valmistetuissa juomissa näitä aineita on joko vähemmmän tai ei lainkaan.

Lisäaineet

Säilöntä – ja happettumisenestoaineet

Rikkidioksidi (E220) on yleisin käytettävä lisäaine. Se estää viineissä viinin hapettumista ja villihiivojen sekä maitohappobakteerien kasvua ja entsyymitoimintoja. Rikkidioksidi tasapainottaa viinin. Se sitoo ja säilytää värin sekä sitoo tiettyjä happoja ja aldehyldeja, jotka muuten saattaisivat antaa viinille epämielyttävän aromin.

Rikin tarvetta määrittelee viinityyppi, hygieniataso, valmistusmenetelmät ja rypäleiden laatu.

Valkoviinit sisältävät enemmän rikkiä huonomman säilyvyytensä takia.

Rikki aiheuttaa tutkitusti yliherkkyyttä monille. Allergisille ja astamaattisille se aiheuttaa hyvin pieniänäkin määrinä oireita.

Rikkiä pidetään syypäänä krapulan eri oireisiin ja päänsärkyyn.

Haasteena on löytää rikittömiä viinejä, koska sitä käytetään niin yleisesti valmistukseen. Alko on kuitenkin ottanut valikoimiinsa Pura Sangre Tempranillo – nimisen viinin, joka on täysin sulfiititon.

Tislatuissa juomissa, kuten viskeissä, konjakeissa, rommeissa  ja vodkassa, sulfiitteja ei ole.

Muita yleisiä säilöntä – ja happettumisenestoaineita ovat sorbiinihappo ja sorbaatit (E200, E202, E203 ja E300), hiilidioksidi (E290), typpi (E941).

Makeutusaineet

Makeampiin alkoholijuomiin, kuten siidereihin, käytetään usein lisättyjämakeutusaineita. Näitä ovat: asesulfaami K (E950), aspartaami (E951), sakariini (E954) ja sen natrium-, kalium- ja kalsiumsuolat sekä neohes- peridiini DC (E959), sukraloosi (E955) ja aspartaamiasesulfaamisuola (E962).

Wikipedia – Asesulfaami K

Wikipedia – Aspartaami

Suosittelemme myös tutustumaan tähän artikkeliin aspartaamin sivuvaikutuksista ja haitoista.

Lue aspartaamin sivuvaikutuksista.

Väriaineet

Joitakin alkoholijuomia myös värjätään keinotekoisin menetelmin. Useimmiten värjäys koskee likööreitä ja juomasekoituksia, mutta myös ”laadukkaampia” juomia, kuten viskejä, konjakkeja ja rommeja värjätään. Värjäysaineena on useimmiten käytetään sokerikulööria (E150).

Sokerikulööri valmistetaan lämmittämällä hiilihydraatteja ammoniakin, ammoniumsulfaatin ja rikkidioksidin kanssa.

Lisätietoa sokerikulöörista Wikipediasta.

Jotkin väriaineet saattavat aiheuttaa nokkoskuumetta, heinänuhaa, astmakohtauksia ja allergisia iho-oireita.

Vierasaineet

Torjunta-aineet

Torjunta-aineita käytetään rankalla kädellä. Viime vuosikymmenellä viinien sisältämille torjunta-aineille ei ollut asetettu raja-arvoja EU-alueella. Viinien sisältämistä torjunta-ainejäämistä on tehty Suomessakin tutkimusta.

Suosittelen tutustumaan aiheesta seuraavaan tiedotteeseen:

Viinien torjunta-ainetutkimus 2006 – STTV

Tiedotteesta on tärkeää poimia seuraava kohta: ”Luonnonmukaisesti tuotettuina markkinoitavat viinit eivät sisältäneet torjunta-ainejäämiä.”

Raskasmetallit

Raskasmetalleja kertyy luonnosta. Riippuen viljelysmenetelmistä ja käytettävistä koneista kuinka paljon. Usein löytyviä raskasmetalleja ovat yijy, rauta, kadmium, kupari, arseeni, tina ja nikkeli.

Aiheesta on myös uutisoitu viimeaikoina:

MTV3: “Asiantuntija: Halvat viinit täynnä myrkkyjä”

Suositellut Alkoholijuomat

Viinit: luomu & biodynaamisesti valmistetut. Suosi sulfiittomia.

Pura Sangre Temparinillo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(kuva Alkon sivuilta)

 

Siiderit: luomu & biodynaamisesti valmistetut. Suosi aitoja siidereitä, joiden valmistuksessa ei ole käytety lisäaineita.

Cidre Bouché La Bolée Bretonne Bio
Cidre Fermier Biologique

Alkon luomutuotteita voi selata netistä: Alkon luomutuotteet

Väkevien osalta joutuu nykylakien takia käymään alkossa.

Seuraavat osa käsittelevät aiheita:

– Aidot oluet vs nykyajan oluet

– Aidot siiderit vs nykyajan siiderit

– Luomu – & biodynaamiset viinit vs. Tavalliset viinit

 

Leave A Response

* Denotes Required Field