Nämä Alkoholit Aiheuttavat Vähemmän Krapulaa? (osa 2)

Luomu – & biodynaamiset viinit vs. Tavalliset viinit

Artikkelisarjan edellisessä artikkelissa todettiin krapulan osasyyksi alkoholin valmistuksessa käytettävät torjunta-aineet, lisäaineet – ja vierasaineet. Suomessa tämän tiedon on tutkinut alkoholiviranomainen STTV (nykyisin Alvira) sekä Alko.

STTV:n tiedote toteaa seuraavaa: ”Luonnonmukaisesti tuotettuina markkinoitavat viinit eivät sisältäneet torjunta-ainejäämiä.”

Alkon tuottama lisä – ja vierasaineopas toteaa ”normaaleissa” viineissä käytettävien lisä – ja vierasaineiden aiheuttavan pahoinvointia, päänsärkyä, yliherkkyyksiä – ja allergisiareaktioita.

Miksi Luomu – & Biodynaamiset viinit olisivat Tavallisia viinejä parempia?

Tarkastellaanpa eri viinejä:

Biodynaaminen

Kaikki lähtee valmistusmenetelmistä. Biodynaamisen viinin valmistaminen on kaikkein tiukimmin säädeltyä. Maaperä, lannoitteet ja rypäleiden valmistusmenetelmät ovat tarkasti valvottuja. Maaperän pitää olla monimuotoista. Lannoitteina käytetään vain luonnontuotteita, kuten lehmänlantaa. Tuholaisentorjuntaa tehdään kasveilla. Viinin valmistaminen tapahtuu perinteisesti eikä sulfiitteja lisätä.

Biodynaamisesti valmistetuista viineistä löytyy ”Demeter” – tai ”Biodyvin” – leima.

Luomu

Luomuviinien valmistus on myös hyvin säädeltyä, mutta ei niin tiukasti kuin biodynaamista. EU-alueella EU:n direktiivit määrittelevät valmistusta. Tiettyjen lisättyjen aineiden käyttö on sallittu, kuten sulfiitin.

Tavallinen

Tavallisessa viinin valmistuksessa maaperää lannoitetaan kemiallisesti:

”Ranskan maatalouden tutkimuslaitoksen INRAN tutkija Claude Bourguignon hätkähdytti viinimaailmaa vuonna 1988 julkaisemalla maaperätutkimuksia burgundilaisista grand cru -tarhoista. Muutamien yleisesti arvossapidettyjen tarhojen maaperässä oli vähemmän pieneliötoimintaa kuin Saharan autiomaassa. – Aromilehti”

Rypäleitä ruiskutetaan torjunta-aineilla hyönteisiä vastaan. Valmistuksessa käytetään lisä – ja vierasaineita, jotta mausta saadaan tehtyä sopiva ja viini säilyisi mahdollisimman pitkään.

Vertailua

Tavalliseen viiniin valmistuksen joka vaiheessa joutuu erilaisia, tutkitusti, haitallisia aineita. Biodynaamisessa valmistuksessa niitä ei viinin joukkoon joudu lainkaan. Luomuviini on siltä väliltä, mutta selkeästi ja tutkitusti parempi vaihtoehto kuin tavallinen viini.

Krapulaton viini?

Monet krapulaa ehkäisevät tuotteet, kuten Chlorella, poistaa ja sitoo kehoon tulevia myrkkyjä tai pyrkii poistamaan niiden aiheuttamia kiputiloja. Tutkitusti tavallisissa viineissä olevat vierasaineet aiheuttavat niitä. Biodynaamiset viinit ovat paras vaihtoehto, jos krapulan pahoinvointia haluaa ehkäistä. Krapulaa kokonaisuudessaan se ei välttämättä poista.

Lähteet:

http://www.sttv.fi/ylo/Viinien%20torjunta-ainetutkimus%202006.pdf

http://www.alko.fi/fi/C17E7993255DF19AC22572AC00309CFD/$file/lisa_ja_vierasaineet.pdf

http://www.winespirit.fi/index.php?pageid=5&kieli=fi

http://www.organicwinejournal.com/

http://festivalwines.co.uk/wines/organic-wines/

http://en.wikipedia.org/wiki/Organic_wine

http://en.wikipedia.org/wiki/Biodynamic_wine

http://www.wineserver.fi/www/?sivu=biodynaaminen

http://aromilehti.fi/aromi-lehti/2010/02/biodynaaminen-viini-on-aariluomua/

1 Comment

  • Erittäin hyvin kirjoitettu artikkeli. Minustakin on mahtavaa aina kuulla, miten asiakkaamme kertovat iloisena, että luomu- tai biodynaamisen viini-illan jälkeen on seuraava päiväkin terve!

    t. Marjut Langefeld / Weinwelt Langefeld

Leave A Response

* Denotes Required Field