Acetium ja Asetaldehydi: Aseet Krapulaa Vastaan?

Sattuipa joku aika sitten menneisyydessä seuraavanlainen käänne, joka on osaltaan aiheuttanut myös tämän artikkelin syntymisen.

Lokakuussa 2009  Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos (IARC) muutti asetaldehydin syöpävaarallisuusluokitusta mahdollisesti ihmiselle syöpävaarallisesta yhdisteestä (Ryhmä 2B) ihmiselle syöpää aiheuttavaksi yhdisteeksi (Ryhmä 1*).  Asetaldehydin merkittävimmät altistumislähteet ovat alkoholijuomien suurkulutus, tupakointi sekä mahdollinen hengitysteitse tapahtuva altistuminen työpaikolla.

Alkoholin runsaan käytön sekä alkoholin ja tupakan yhteisvaikutuksen on esitetty lisäävän riskiä sairastua erityisesti yläruuansulatuskanavan alueen syöpiin. Elintarvikevälitteisen asetaldehydialtistumisen ja syöpien välille ei ole esitetty syy-seuraussuhdetta (hmm?). Lisäksi yllä mainittujen syöpien määrä suomalaisessa väestössä on jatkuvasti vähentynyt 1950-luvulta lähtien.

Lähde: Evira 20.4.2012

*Ryhmä 1: Ihmiselle syöpää aiheuttava, esim. tupakansavu, asbesti, bentseeni, kiteinen kvartsi 

Ei huolta, Acetium avuksi!

Fiksuimmat osaavat lukea wikipediasta, että “krapulan kemiallisena perussyynä on etanolin hapettuminen asetaldehydiksi (tähän ei tosin ole lähdettä, voisiko joku lisätä?).  Asetaldehydi hapettuu edelleen etikkahapoksi. Etikkahappo poistuu nopeasti kehosta aiheuttamatta suuria sivuvaikutuksia, sillä etikkahappoa syntyy myös soluissa normaalin energia-aineenvaihdunnan tuotteena.”  (Lähde: wikipedia)

Eli ymmärrykseni mukaan alkoholi (etanoli) muuttuu asetaldehydiksi ja siksi kärsit krapulasta. Asetaldehydi on huono juttu ja sille siis tarvii tehdä jotain! Onneksi pelastajaksi saapuu Acetium! Acetium ei ole krapulalääke, vaan ensisijaisesti suunniteltu “suojaamaan syöpää aiheuttavalta asetaldehydiltä”. Kaikki markkinamiehet kuitenkin tajuavat, että fiksuimmat yhdistävät seuraavan loogisen ketjun varsin helposti:

  1. Krapula johtuu asetaldehydistä (ehkä?)
  2. Asetaldehydin voi poistaa Acetiumilla
  3. Acetium = krapulalääke

Jos olemme täysin vakavissamme, ketään ei oikeasti kiinnosta syövältä suojautuminen asetaldehydin avulla. Krapulan torjuminen sen sijaan kiinnostaa Suomalaisia aivan valtavasti ja rohdon kaupallinen potentiaali on taattu. Tokihan Acetiumia ei saa mainostaa termeillä “krapulalääke”, “lypsylehmä”, “rahasampo” tai “kultamunia muniva kana”, vaan pitää keksiä joku yleisesti hyväksytty markkinointikulma ja lipsauttaa “krapulantorjunta” sivulauseessa. Tokihan kansa jo kaikkialla tietää, että kyse on krapulalääkkeestä ja nämä syöväntorjumiset, sekä muut epäolennaiset tekijät ovat jo kauan sitten heitetty mäkeen.

Poimin netistä myös erään erityisen kiinnostavan huomion, joka sivuaa aihetta:

“Mielenkiintoinen kuriositeetti, joka ei liity Biohit-yhtiöön (Acetiumin valmistaja)  tai Salaspuroon ( Asetaldehydia 30-vuotta tutkinut päihdelääketieteen tutkimusyksikön professori,  Biohitin hallituksen jäsen) on, että antabuslääkeiden vaikutus perustuu asetaldehydiin. Antabuksen disulfiraami ja samanaikaisesti nautittu alkoholi aiheuttavat asetaldehydin määrän lisääntymisestä elimistössä johtaen antabusreaktion oireisiin, pahoinvointiin, kasvojen punoitukseen, huimaukseen, sydämen tykytykseen ja päänsärkyyn – siis kaameaan kankkuseen. Miten asetaldehydin luokituksen muutos vaikuttaa antabuslääkkeisiin suhtautumiseen? Lääke, joka reagoi syöpävaaralliseksi aineeksi? Vai ovatko puntit tasan, asetaldehydiä syntyy joko antabuksen kanssa tai ilman sitä?” 

Näin pohditaan blogissa http://kemikaalikimara.blogspot.com. Suluissa olevat ovat omia tarkennuksiani.

Tämä kirjoitus on kaksiosainen ja toisen osan voit lukea täältä Auttaako Acetium Krapulaan?

Leave A Response

* Denotes Required Field